Axiális izmok gyengesége

Orvos válaszol rovat
Kisfiam 3 hónapos. A 40. héten, 9/10 Apgarral született, problémamentes terhesség végén, farfekvés miatt császárral.
Fejlődésneurológiára járunk, ahol 6 hetesen a következőt állapították meg: "felrugaszkodáson kívül fejemelése nem váltható ki". 5 héttel később, a kontroll: "felrugaszkodáskor fejét stabilan hozza, de azokban a helyzetekben, ahol a fejtartás retroflexioval járna, nem teljesít. Nyaki röntgen mérlegelendő, 5 hét múlva kontroll". Már 2 kórház radiológiájáról javasoltak el, mondván, ilyen pici babánál kétoldali nyaki gerincfelvételt nem tudnak készíteni, és nem is biztos, hogy indokolt. Hason tartva a baba a fejét nem emeli, egyik oldalról a másikra átfordítja, de orra jóformán végig súrolja az ágyat.

Mindemellett, a leleten rajta van, hogy kutacsa kötőszövetesen zárul, UH során az orvos annyit mondott, "eddig még jó". Nem valami megnyugtató megjegyzés.

Mit gondol a 2 dologról? Mennyire kell megijednünk? Félelmem középpontjában a kérdés, ugye megtanul majd járni és a kutacs záródás sem jelent szellemi problémát? Korai a kutacs záródása, nem? Mit javasol, merre tovább? Készítsük el a röntgent?
2011. 05. 11. | 15:54

A fejemelés gyengesége csecsemőkorban nem nyaki gerinc rendellenesség, hanem a fej emelésében, tartásában részt vevő axialis izmok gyengesége miatt alakul ki. Nyaki gerinc Rtg, ha csak ezek miatt készítenék nem szükséges, sőt nem is ajánlott. Megfelelő módszerrel csökkenthető illetve megszüntethető az axialis izmok gyengesége pl. Katona módszer. Keressen fel egy másik fejlődésneurológust vagy az országos központot, amely a budapesti Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztálya. Minél hamarabb lépjenek, hogyha gond van, akkor a fejlesztés időben elkezdhető legyen.

Orvosszakértő 2011. 05. 17. | 14:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close