1 hónapos csecsemő

Az 1 hónapos csecsemő arca rózsás, bőre feszes, kis zsírpárnái vannak. Végtagjait behajlítva tartja, keze ökölbe szorul, mozgására a koordinálatlan kapálódzás jellemző, fényre, hangra odafordul.

A fejét születésétől kezdve fordítja, néhány másodpercig képes megemelni, de megtartani nem képes 6 hetes koráig. Számos ún. primitív reflex kiváltható, például szopó, fogó, kereső reflex.

Az 1 hónapos csecsemő látása mintegy 30 cm-re jó, az élénk színeket, a fekete-fehéret jól érzékeli, a tárgyakat néhány másodpercig nézi, megpróbálja követni. Hamar felismeri az ismerős arcokat, arcmozgásokat utánoz. Az édesanyja hangját gyorsan megjegyzi, összerezzen az erős hangokra és zajokra, a finom hangra kedvesen reagál.

A csecsemő születése után kizárólag anyatejet eszik. (Természetesen bizonyos estekben szükség lehet tápszerre is). Csukott szemmel, a külvilág ingereitől elzárkózva szopik. Az egy hónapos csecsemő kezdetben igény szerint, majd átlagosan 2-3 óránként eszik, a kicsi sírással, kiabálással jelzi éhségét. Általában minden etetést követően ürít székletet. Az 1 hónapos csecsemő napi alvásigénye átlagosan 15-16 óra.

Tovább: 2 hónapos csecsemő


Tünetek

close