Koszmó

A koszmó úgy néz ki, mint a fokozott korpásodás. A koszmó az újszülöttek fejbőrén jelentkezik, zsíros, sárga, hámló foltokként.

A következőkben a koszmó kialakulásáról és ápolásáról olvashat.

Idővel a pikkelyszerű foltok elkezdenek leválni, és ledörzsölhetők a baba fejbőréről. Néha a koszmó az egész fejbőrt beborítja, és jelentkezhet az arcán, valamint a pelenkázott területeken, a hónaljban vagy az orron is. Ezeken a területeken a koszmó elnevezés helyett a seborrheás dermatitis elnevezést használják.

A koszmó gyakori jelenség a 8 hónapnál fiatalabb babáknál. Általában az első három hónapban jelenik meg először. Az idősebb gyerekeknél és kisgyermekeknél is előfordulhat a koszmó. A koszmó nem viszket, és nem okoz a babának semmilyen kellemetlenséget.

A koszmó kialakulása

Úgy gondolják, hogy a koszmó a terhesség során visszamaradt hormonok következtében alakul ki. Ezek a hormonok serkenti a bőr faggyúmirigyeinek váladéktermelését, és emiatt a hámsejtek a baba fejbőréhez tapadnak. Ez a váladéktermelés a szülést követő hetekben csökken, ezért gyógyul a koszmó saját magától.

Akkor is kialakulhat koszmó, ha a családban vannak allergiás megbetegedések, például ekcéma.

A koszmó kezelése

A koszmó általában magától megszűnik. Olykor azonban a gyerek kétéves koráig is eltarthat, mire teljesen megszűnik.

Dörzsöljünk enyhe babaolajat vagy olívaolajat a baba fejbőrébe, és hagyjuk rajta egy ideig, akár egy éjszakán át, majd keféljük le a koszmót. Ezután enyhe babasamponnal tisztítsuk meg a fejbőrt.

Nagy a kísértés, hogy lekapargassuk a hámló foltokat, de próbáljuk meg ezt elkerülni. A lekaparás után sebhely maradhat, amely elfertőződhet. Ha a foltok vörössé és duzzadttá válnak, akkor mutassuk meg orvosnak, ez ugyanis fertőzés jele lehet, melyet gombaellenes krémmel vagy antibiotikummal lehet kezelni.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Koszmó kezelése házilag


close