Zöld a széklete

Orvos válaszol rovat
Hat hónapos volt a kisfiam, amikor volt egy e-coli fertőzése, nem jött rendbe a széklete probiotikum használatával sem. Négy hónap elteltével Candida tenyészett ki a székletéből. Megy a hasa, görcsöl, zöld a széklete. Mikor rendeződhet a probléma?
2010. 10. 26. | 09:48

Kedves Kérdező!

Több részletet nem írt le, a helyzet korrekt megítélése így igen nehéz feladat.

Kétséges a Candida szerepe. Fokozhat más eredetű hasmenéses megbetegedést, túlnőhet a bélben az antibiotikum kezelést követően. Nehéz megmondani, hogy adott esetben a Candida felelős-e a tünetekért, leginkább nem.

A Candida megtalálható az egészséges emberek belében is, kóros állapotban azonban túlszaporodik.

Zöld székletet önmagában a túl sok tejcukor is eredményezhet az egészséges, anyatejjel táplált csecsemőnél, amikor például belealszik. Ilyenkor döntően a kalóriaszegény előtejet issza. Aztán amikor ismét éhes lesz, megkapja a másik cicit, és ugyanolyan minőségben táplálkozik.

A cukor így nem szívódik fel rendesen, átdolgozzák a bélbaktériumok, kínzó gáz, erjedt, zöld, híg széklet keletkezik.

Eredményes lehet a cukormegvonásos Candida diéta, de ennek semmi köze a Candidához.

Lehet, hogy újabb bélfertőzést kapott el a kicsi. Ha legyengül a szervezet, lehet a Candida a hasmenés kórokozója. Ilyenkor gombaellenes szer szükséges.

Amennyiben nem változik a széklet minősége, gyermek gasztroenterológiai szakrendelésre kell menniük. Krónikus hasmenést számos nem fertőző betegség is okozhat.

Orvosszakértő 2010. 10. 26. | 09:48
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close