5 fokos csípőelmaradás

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő!
Kislányom 8 hetes. A héten voltunk csípőszűrésen ahol a doktornéni szerint egyik csípő 5 fokkal elmarad. Ez nagy probléma? Tornával lehet segíteni rajta? kb. 2-3hete kezdett igazából mozogni többet. Írt fel terpeszbetétet amit egész nap hordania kellene 6 hétig. Kipróbáltuk, annyira szétterpeszti a combjait, hogy nem tud mozogni a combija is bepirosodott, és persze fél óráig sírt amíg rajta volt és még 1,5 óra utána. Ha nem használom rosszat teszek? A terpesztés célja a mozdulatlanság? Én úgy gondolom nem. A redők egyformák, farpofák is, lába is, csak a csípője nem 90 fokban hajlik, csak 85-ben.
2 héttel korábban a többi uh. mellett megnézték és ott azt mondták semmi gond, ne is menjünk ortopédiára. Szóval remélem a torna a saját mozgása, kenguruban lét elég, de azért bizonytalan vagyok. Hason alszik, már oldalra fordul időnként, fejét is ki-kiemeli.
2011. 12. 10. | 10:54

Kedves Kérdező!
Vizsgálat és az ultrahang lelet ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha következő levelében leírná nekem, hogy mit írt az ultrahangos (alfa és béta szögek értékei) akkor már többet tudnék mondani, de pontos válaszért keressen fel egy másik gyermekortopédiai szakrendelést. A terpeszpelenkázásnak egyébként az lenne a lényege, hogy a fejlődő combfejet mélyen a csípőízületi vápában tartsa és ezáltal segítse az ízület megfelelő fejlődését. A leírásából egyébként az a gyanúm, hogy nincs nagy baj, napi 3-4 alkalmas csípőtornával rövid idő alatt rendbe hozható ez a kis elmaradás. Pontos válaszért forduljon gyermek ortopédushoz.

Orvosszakértő 2011. 12. 13. | 22:48
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close