Rotavírus-fertőzés

A rotavírus-fertőzésen szinte minden gyermek átesik 3-5 éves koráig, de a 3-36 hónaposak vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. A lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz vezethet. Jó hír, hogy a betegség ellen van oltóanyag.

A híg, vizes hasmenéssel együtt járó megbetegedéseket leginkább vírusok okozzák, gyermekeknél pedig elsősorban a rotavírusra érdemes gyanakodni.

Pontos diagnózist kórházban elvégzett gyorsteszttel vagy virológiai laborba küldött székletmintából lehet felállítani. Magyarországon évente 4-5 ezer ilyen megbetegedést regisztrálnak.

Rotavírus-fertőzés lefolyása

A fertőzés leginkább egy éves kor alattiakra veszélyes. Szerencsés esetben a rotavírus okozta hasmenés 2-3 nap után megszűnik, rosszabb estben 4-5 napig is fennállhatnak a panaszok. A fertőzés kiváltó oka maga a rotavírus, a kórokozó a széklettel terjed, a higiénés szabályok nem megfelelő betartásakor a fertőzött személy, vagy az annak székletével foglalkozó egyén adhatja tovább. A közösségbe járó gyerekek szintén könnyen megfertőzik egymást. A fertőzés akár napi tíz-tizenötszöri híg, vizes hasmenést, emellett hányást, lázat is okozhat. Nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél kórházi ellátásra ritkán van szükség, megfelelő folyadékpótlás mellett otthon is hamar túl lehet lenni a fertőzésen.

Kiszáradás veszélyei

A rotavírus okozta hasmenésre az egy év alatti gyerekeknél kell nagyon odafigyelni, mert könnyen kiszáradhatnak, és ebbe a szövődménybe akár bele is halhatnak. Ha felmerül a kiszáradás gyanúja, akkor érdemes azonnal kórházba menni. Kiszáradásra utaló jel lehet, ha a gyerek bágyadttá, aluszékonnyá válik, vagy ha a vizelete kevesebb lesz, vagy teljesen elmarad. Mindezek mellett érdemes azt is észrevenni, ha a baba kutacsa – a koponya puha alkotórésze – besüpped, a szeme aláárkolttá válik, beesik.

Védőoltással a Rota-vírus ellen

A fertőzéssel szemben nem alakul ki hosszan tartó védettség, a betegség többször is előfordulhat, ám az újabb fertőzés már enyhébb lefolyású lesz. A betegség ellen oltással is védekezhetünk: itthon is elérhető vakcináról van szó, de nem tartozik a kötelezően beadandók közé. A gyermekorvosok ajánlása szerint még a baba fél éves kora előtt érdemes beadatni, mert utána már nem ad kellő védelmet.

Legkorábban hat hetes korban adható az oltóanyag – van, hogy többször meg kell ismételni –, és jó hír, hogy szájon át, cseppek formájában beadandó gyógyszerről van szó. A védőoltás sem jelent életre szóló védelmet, csak nagyjából öt évig előzhető meg vele a megbetegedés.


close