Csecsemőkori hajápolás

Az orvosok az egyéves kor alatti gyerekek fürdetőkrémmel történő mosdatását javasolják az egész testfelületükön, vagyis a hajas fejbőrön is.

Az alábbiakban részletesen olvashat a koszmó kialakulásáról, megelőzéséről és kezeléséről.

Koszmó

Előfordul, hogy a szülők sárgás színű, zsíros felrakódást észlelnek a baba fején. Ez az igen gyakori jelenség a koszmó, amely nem az elégtelen tisztálkodás következménye. Kialakulásának hátterében többnyire a szabálytalan faggyútermelés áll. A képződött zsíros hámpikkelyek összetapadnak, lemezessé válnak, és a baba fejbőréhez ragadnak.

A koszmó a seborrhoeás dermatitis (fokozott faggyútermeléssel járó bőrgyulladás) egyik megnyilvánulási formája, amelyet a bőr vegyi hatásának lúgos irányban történő eltolódása magyaráz. Jelenléte a kicsiknek nem okoz panaszt, nem jár sem fájdalommal, sem viszketéssel.

A koszmó kialakulásának esélye csökkenthető a baba fejének hajkefével történő rendszeres fésülésével, mert az ily módon végrehajtott masszírozás serkenti a bőr vérellátását, ami a hajhagymákat is erősíti. A finom dörzsölés nem okoz kárt a kutacs területén sem.

A koszmó eltávolításának helyes módja

A szülők többféle módszerrel is megpróbálkozhatnak, ha a baba fején koszmót tapasztalnak. A kezelés alatt fontos szempont, hogy a csecsemő bőrét csak megfelelően ellenőrzött készítmények érhetik.

Az egyik módszer szerint a fürdéshez is használt mosakodókenőccsel érdemes minden nap megmosni a baba fejét, majd naponta több alkalommal átkefélni a haját. A hajmosáshoz speciális koszmó ellenes sampont is lehet alkalmazni, amely a gyógyszertárakban szerezhető be.

A koszmó eltávolításához régen tiszta étolajas bedörzsölést használtak, de ma már kapható kimondottan koszmó elleni olaj, amely kamillát, E-vitamint és alfa-bisabololt tartalmaz. Rá kell kenni a fejbőrre, majd egy vékony sapka alatt körülbelül egy órán keresztül állni kell hagyni. Ezt finom dörzsölés követi, majd a kezelést hajmosás zárja.

A koszmosodás megszüntetése érdekében a szülő a gyermekorvossal kiírathat egy szaliciles krémet, illetve a patikákban egy erre a célra kifejlesztett speciális emulzió is kapható.

Néhány hét alatt általában meg lehet szabadulni a koszmótól, de előfordulhat, hogy gombás vagy bakteriális felülfertőzés kapcsolódik hozzá, illetve csecsemőkori ekcéma. Ilyenkor mindenképp indokolt, hogy bőrgyógyász is lássa a babát.


close