Kislányom túl sokat alszik?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
Kérdésem a többségtől eltérően a kisbabám túl soknak tartott alvására vonatkozik.
Jelenleg 2 hónapos a kislányom, aki a nap nagy részét (az éjszakát egy evés kivételével teljesen) alvással tölti. Napközben is 4-5 órákat alszik folyamatosan, általában csak a délelőtti órákban van ébren néhány órát.
Én emiatt azért is aggódom, mert a gyermekorvos szerint még nem teljesen múlt el az újszülött kori sárgasága. Bár én ezt nem igazán látom rajta, talán esetleg az orra sárgább egy picit a kelletnél.
Szerinte ez kizárólag anyatejjel táplált babáknál nem kóros, egyébként éber állapotában a pici figyelmes, mozgékony, már mosolyogva „kommunikál” is.
Kérdésem az, hogy meddig nem kóros az élettani sárgaság vagy lehet ha ez nem is az? Mi oka lehet a sok alvásnak vagy ekkora babáknál ez még normális?
2012. 02. 28. | 16:56

Kedves Kérdező!
Minden baba bioritmusa más. Ha a baba szépen fejlődik, gyarapodik, a kis értelme is nyiladozik akkor nincs ok aggodalomra. Ő még amúgy is nagyon kicsi, csak 2 hónapos, a másik meg a téli időszakban a babák is mélyebben és többet alszanak, most a tavasz, majd a nyár közeledtével ez módosulni fog. Ha tudja azért ne hagyja 4-5 órát napközben aludni, 3 óránként neki még ennie kell napközben. A sárgaság 2 hónapos kor körül el szokott múlni, időnként egy kicsit elhúzódik, de csak ritkán. Ha a sárgaság jobban elhúzódik 3-4 hónapos korig, ha kifejezettebbé válik, ha a babának sárgás-zöldes színe van akkor van gond, akkor máj- illetve epeműködési zavarra, fejlődési rendellenességre stb. gondolhatunk. De ilyenkor a sárgaság mélyül, a baba kevésbé fejlődik, hányogat stb., tehát más jelek is vannak. Így látatlanban én nem aggódnék az Önök babája miatt.

Orvosszakértő 2012. 03. 01. | 10:38
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close