Csecsemő mozgása

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

16 hónapos kislányom alvás közben felvett, aggasztó `szokásáról ` szeretnék kérdezni.
10 hónapos koráig gyarkorlatilag teljesen zavartalanul teltek a nappalok se éjszakák - két hónapos korától kezdve este 8tól reggel 8ig hang nélkül aludta végig az éjszakákat, soha nem sírt, kiegyensúlyozottan evett (tápszeres baba volt) és aludt napközben is.
10 hónaposan kezdődött nála a fogzás, onnantól változóak lettek az éjszakák és az esti elalvások de még mindig nem voltak kritikusak.
Ebben az időben kezdett el négykézlábra emelkedni, mászni és önállóan ülni is.
Először csak ülő helyzetben jelentkezett nála egyfajta előre-vissza "hintázás" - néha, játék közben ha elálmosodott, így magát hintáztatva előre, a lábára ráfeküdve el is aludt.
Később ("önaltatás"?) esténként az ágyában négykézláb, előre-hátra "hintázva" aludt el.
Kb. két hónapja (erősen fogzik, a doktornőnk úgy látja 4-6 foga is jön egyszerre) éjszakánként, többször, akár óránként ugyanezt a négykézlábon hintázást csinálja az ágya végénel és fejecskéjet erősen veregeti az ágykerethez.
Rácsvédőt már tettünk fel ennek ellenére aggasztó az az erő, amivel a fejét az ágyhoz ütögeti.
Természetesen nem hagyjuk neki, kivenni az ágyból nem szoktuk ilyenkor, mert meglátasom szerint nincs is ilyenkor ébren, általában finoman "elhúzzuk" ilyenkor a rácstól és akkor abbahagyja, de sajnos többször is megismétli egy-egy éjszaka alatt, sőt néha most már
lefektetéskor is csinálja.

Kérdésem - normális ez?
Meglehet bármivel szüntetni, vagy csak egy rossz szokás amit elhagy késöbb (esetleg a fogzás miatti "discomfort" érzetbol fakad)?

2011. 08. 18. | 15:09

Kedves Kérdező!
Kislánya “furcsa viselkedése” miatt javasolt gyermekszakorvosi vizsgálat. Valóban lehet “önnyugtatás”, de fontos ellenőrizni a gyermek értelmi és pszichés fejlődését, nincs-e jelen valamilyen zavar.

Orvosszakértő 2011. 08. 24. | 11:34
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close