Csecsemő fejlődése: 9-12. hónap

A rendkívül izgalmas első év végére a csecsemő nemcsak egyre „beszédesebb” és játékosabb lesz, de az első lépéseit is megteheti, ráadásul egyre hangsúlyosabbak lesznek a személyiségére utaló jelek is.

Egyéves korra a csecsemők elkezdik megérteni, hogy ők maguk különálló személyek, nem azonosak az anyukájukkal.

Egyre jobban élvezik, ha társaságban lehetnek, és már nemcsak a hozzájuk közel álló felnőttek irányába mutatnak egyre nagyobb érdeklődést, hanem a többi gyerek iránt is. Igaz, mindez egy jó ideig még csak csendes szemlélődésben, megfigyelésben nyilvánul meg, arra, hogy a kisbaba más gyermekekkel játsszon, még várni kell. Nagyon jellemző lehet a 9-12 hónap közötti kisbabákra a ragaszkodás: egyáltalán nem szeretik, ha az édesanyjuk, gondozójuk eltávolodik tőlük, tartózkodóvá válhatnak az idegenekkel szemben. Azonban annak, ha egy szeretett személy visszatér (például az apuka hazaér a munkából), kitörő örömmel, sikongatva, nevetve fogadhatják.

A csecsemő első lépései

9-12 hónapos kor között a kisbabák legtöbbje feláll, és a bútorok mellett kapaszkodva, vagy akár önállóan is, megtehetik az első lépéseiket is. Még azok a kicsik is, akik még nem állnak fel, elképesztő sebességgel képesek kúszni, mászni, ez pedig a szokásosnál is nagyobb figyelmet igényel a szülőktől, mert a kicsik hajlamosak veszélyes helyzetekbe sodorni magukat (például előszeretettel rágcsálják meg a vezetékeket vagy kezdik el kilapátolni a szobanövények földjét).

A finommotorika szempontjából is jelentős fejlődés következhet be ezekben a hónapokban: képesek apróbb tárgyakat a hüvelyk- és a mutatóujjukkal összecsippenteni, felvenni (és természetesen a szájukba venni), de az, hogy el is engedjék ezeket, már sokkal nehezebben megy, ezért gyakran csak „elejteni” tudják a tárgyakat.

A csecsemő első hangjai

Egyre több hangot képesek kiadni, élvezettel „beszélgetnek”, és ebben az időszakban az első szavak is megjelenhetnek (mama, papa, baba). A 9-12 hónap közötti időszakban még azok a babák is elkezdik élvezni a zenét, a ritmust és a mondókákat, akik korábban nem mutattak ez iránt túl nagy érdeklődést.


close