Hogyan csillapítsuk a csecsemő lázát?

A csecsemő lázának csillapítását 38 fok fölött kell megkezdeni, ennél alacsonyabb testhőmérséklet nem minősül láznak. 37-38 fok között csak hőemelkedésről beszélünk, ebben az esetben akkor szükséges lázcsillapító használata, ha a babát nagyon megviseli az emelkedett testhőmérséklet.

Cikkünkből kiderül, milyen esetekben szükséges csillapítani a csecsemő lázát, és melyek erre a legmegfelelőbb módszerek.

Mikor csillapítsuk a csecsemő lázát?

A csecsemő lázát mérhetjük (korától függően) végbélben, hónalj- és térdhajlatban. A végbélben kapott értékből fél fokot le kell vonni. Használható még fülbe dugható digitális hőmérő is.

A csecsemő lázát – ha a hőemelkedés nem viseli meg – 38 fok fölött szükséges csillapítani, szem előtt tartva azt, hogy a láz mindig valamilyen rendellenesség, többnyire fertőzés tünete. Láz esetén a kórokozók könnyebben elpusztíthatók.

A csecsemő lázának csillapítása történhet fizikálisan, ennek egyik típusa a hűtőfürdő. Kezdetben a víz legyen körülbelül 37 fokos, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük 22 fokig. Ennél hidegebb víz már görcsöt okozhat a gyermeknek. A hirtelen hőmérsékletváltozás megterheli a kicsi szervezetét, ezért ne törekedjünk a teljes lázcsillapításra, 39 fokos láz esetén például elég egy fokkal csökkenteni.

Csecsemők lázcsillapítására alkalmazható egy másik fizikai módszer, a vizes borogatás (priznitz). Langyos vízzel nedvesítsünk meg egy törülközőt, csavarjuk ki, majd burkoljuk be vele a gyerek törzsét, majd ezt fedjük le egy száraz ruhával. Ha a törülköző és a gyermek teste közötti hőmérsékletkülönbség kiegyenlítődött, cseréljük a borogatást, amíg a kicsi láza le nem megy.

Csecsemők lázcsillapítása gyógyszerrel

A csecsemőknél alkalmazott gyógyszeres lázcsillapítás mindig a fizikaival együtt történjen. Vény nélkül kaphatók a paracetamol hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, melyeket kúp, szirup és tabletta formájában lehet megvásárolni. A csecsemő kéthónapos korától kaphat ilyen gyógyszert. Szirupos, kúpos és tablettás változatban kaphatók az ibuprofen tartalmú készítmények is, melyek 5 kilónál könnyebb és 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél nem alkalmazhatók.


close