Babaúszás

A baba korai hozzászoktatása a vízhez nemcsak biztonsági szempontból fontos, hanem jó móka is. Két-három éves kora előtt ugyan nem tudja annyira koordinálni a mozgását, hogy megfelelően megtanuljon úszni, de mind a szülő, mind a gyerek számára szórakozást nyújt.

Az alábbiakból megtudhatja, hogyan kezdhet neki a babaúszásnak, milyen felszerelésre és óvintézkedésekre van szükség, és hogyan szeretessük meg a csecsemővel az úszást.

Mikor kezdjük el?

Általában három hónapos kor előtt nem javasolják, hogy a gyereket medencébe vigyük. Egy zajos nyilvános uszoda ugyanis ijesztő lehet egy újszülött számára, és az anyának is meg kell várnia a hathetes kontrollvizsgálatot, mielőtt ő maga úszni menne.

Mire van szükség?

Vigyünk magunkkal egyszer használatos úszópelenkát, törölközőt, néhány fürdőjátékot. Gondoskodjunk enni- és innivalóról, ugyanis az úszás is egyfajta edzés, amelytől szomjasak és éhesek lesznek.

Ismerkedés a vízzel

Óvatosan fröcsköljünk vizet a testére és mozgassuk óvatosan a vízben. Legyünk nyugodtak és magabiztosak: akkor a baba sem fog félni. Amikor először megyünk a vízbe, a baba arca legyen a miénkhez közel, tartsuk a szemkontaktust, és az egész teste közel legyen hozzánk. Miután megszokta a vizet, lehet kicsit távolabb engedni.

Engedjük, hogy a baba fröcskölje a vizet és játsszon a fürdőjátékokkal. Fújjunk egy játékot a babához, majd vegyük rá, hogy fújja azt vissza. Fektessük a hátára, a feje pihenjen a vállunkon. Bátorítsuk arra, hogy rugdossa a lábával a vizet.

Ne ijedjünk meg, ha egy-két másodpercre a víz alá kerül. A fiatal csecsemők ugyanis nem lélegeznek, ha víz alá kerülnek.

Biztonsági intézkedések

  • Az uszoda vizének hőmérséklete 29-30 fokos legyen.
  • Ha a baba reszketni kezd, azonnal vigyük ki a medencéből és tekerjük körbe törölközővel.
  • Kezdjünk tízperces fürdésekkel, majd fokozatosan növeljük az időt húsz percre. Egyéves kor előtt ne hagyjuk a vízben 30 percnél tovább.
  • Ha a baba beteg, vagy rossz a közérzete, akkor ne vigyük úszni.
  • Ha bőrproblémája van, akkor kérjünk tanácsot a háziorvostól, hogy a klór nem fogja-e irritálni a bőrét.

close