A csecsemők éjszakai alvása

A babák különböző okok miatt ébrednek fel éjszakánként. Gyakran utasítják el a lefekvést vagy ébrednek fel éjszaka többször is, ez általános jelenség.

A következőkből megtudhatja, hogyan lehet segíteni a csecsemőnek, hogy megtanulja átaludni az éjszakát.

Azok a nők, akiknek a baba alvási szokásai megzavarják a saját alvásukat, hajlamosabbak depresszióra. Ezért fontos, hogy a gyerek alvási nehézségei rendeződjenek, ugyanis rossz hatással lehet a szülők egymással való kapcsolatára, és a szülő-gyermek viszonyra is. Erre különböző stratégiák léteznek a sírni hagyástól az együtt alvásig. De ne feledjük, hogy ha egyet kiválasztunk, azt következetesen tartsuk be.

Tényezők, amelyekre érdemes figyelmet fordítani

  • A nappalok legyenek mozgalmasak, az éjszakák csendesek, így érzékelni tudja a nappal és éjszaka közti különbséget.
  • Tegyük le, amikor már álmos, de még ébren van. Szakértők szerint a ringatás és a szoptatás nem javasolt, mert függővé válhat tőle.
  • Legyen a lefekvésnek rutinja: fürdés, pelenka, pizsama, egy mese vagy egy dalocska. A rituálét a baba szobájában fejezzük be.
  • Legyen egy biztonságot nyújtó tárgy a közelében: egy takaró vagy egy plüssállat. Jó ötlet kis ideig magunknál tartani ezt, mert így anyaillatú lesz. A babáknak kitűnő a szaglása, és álmukból felriadva megnyugtatja őket az anya illata.
  • 4-5 hónapos korban kipróbálhatjuk, hogy ha sír, miután letettük, visszamegyünk hozzá, megcirógatjuk, hogy minden rendben van, de ideje aludni. Legyünk határozottak, majd hagyjuk el a szobát. Ha tovább sír, várjunk kicsit, mielőtt újra bemennénk hozzá, majd ismételjük ezt addig, amíg el nem alszik, fokozatosan növelve a várakozási időt.
  • Párunkkal felváltva keljünk fel a babához. Ha nem éhes, akkor lehet, hogy elég, ha a partnerünk nyugtatja meg. A baba is megtanulja, hogy nem jön étel, így kevésbé ébred fel éjszaka.
  • Hangolódjunk a babára! Napközben biztonságban érezheti magát, ha egy kendőben van rajtunk. Ha éjszaka felébred, jöjjünk rá, hogy miért: tele a pelenkája, nem kényelmes a ruhája, megfázott? Ne várjunk el tőle többet, mint amennyi az életkori sajátosságaiból adódik.

close