Tápszeres csecsemőtáplálás

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő!

Azért írok Önnek, mert aggódom a Kisfiam miatt és nincs ötletem, hogy a saját gyerekorvosunkon kívül kihez fordulhatnék.

7 hetes a Kisfiam és 2-3 napja minden étkezés elején nagyon sír. Fájdalmasan sír, abbahagyja a cumizást, összeszorítja a szemét és mintha sikítana, úgy sír, de nem fülsüketítő, csak nagyon fájdalmasnak hangzik, hosszan elnyújtva (mivel mutatni nem tudom, leginkább egy vajúdási fájáshoz hasonlítanám). Csak az elején, tehát kb. 30 ml-t megeszik így, aztán elfáradva a többit. Közben mindig szoktam büfiztetni, akkor előfordul, hogyha újra elkezd enni, akkor picit sír, hiába evett rendesen már a büfi előtt.

Nem tudom, mi lehet az oka, így leírom a háttér információkat.

- Humana HA Start tápszert kap, születése óta (kb. egy hétig 10-20 ml anyatejet tudtam fejni, de azóta semmi).
- Avent cumisüvegünk van, 1-es méret, nem váltottunk.
- 10 napos kora óta Infacolt adunk neki minden étkezés alkalmával, mert eleinte fájt a hasa, de ez megszüntette.
- próbáltuk az Espumisant is, de az nem hatott.
- 3710 grammal született, 1 hónaposan 5250 g volt.
- kb. 3-4 hetes kora óta alkalmanként 130-150 ml tápszert eszik, többnyire 3 óránként (előfordul éjszaka, hogy 5 órát is kibír). Amióta fáj valamije az étkezés elején, azóta van, hogy 30-50 ml-t is meghagy, már nem eszi meg a szokásos adagot.
- nagyon jó kedvű, kiegyensúlyozott baba egyébként. Ha nem éhes, akkor mosolyog, „beszélget”
- többnyire kétnaponta van széklete, akkor nagyon sötétzöld (nagymama szerint bűzös is), de legutóbb 3 napot vártunk, aztán szélcső segítségével kakilt (ez volt tegnap hajnalban).
- amikor fájdalmasan sír, nem húzza fel a lábát és nem is érzem keménynek a pocakját.
- tegnap reggel a gyerekorvos megvizsgálta, megnyomkodta a hasát, megnézte a száját, de semmit nem látott, ami az ok lehetne (se szájpenész, se fogzás, se gyulladás).
- felírt egy érzéstelenítőt, hogy kenjem be a pici száját belül, ami elzsibbasztja (még nem használtuk, mert nem látom a logikáját, hogy ha fájna a szája, akkor miért csak az elején), valamint Laveolacot javasolt a gyakoribb székletürítésre, ezt este beadtam neki, de a síráson ez nem változtatott.

Arra is gondoltam, hogy esetleg rosszul érzékelem és nem fáj semmije, hanem unja a tápszert? Létezhet ilyen? Vagy egyszer túl meleg lehetett neki és rossz emléke van? Nem tudom már, mire gondoljak.
2011. 10. 13. | 09:32

Kedves Kérdező!
Leírás alapján babája az etetések kezdetén fájdalmasan sír. Így „látatlanban” nehéz megítélni, de okozhatja hasfájás, ezért tanácsos lenne minden etetés előtt tornáztatni (lábaival biciklizni, lábait hasához húzni), mert így az összegyűlt szél a táplálék bevitelét követően elindul. Gyermekorvosukban is nyilván felmerült íny, szájnyálkahártya gyulladás, – fertőzés, torokgyulladás, ami szintén etetési nehézséget okoz, ezért a javasolt szájecsetelőt próbálják ki!

Orvosszakértő 2011. 10. 15. | 20:20
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close