Rendszeres véres széklet

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Orvosok!

A következőkkel kapcsolatban kérnénk segítségüket. 4,5 hónapos koraszülött (33. hétre, 2 kg-mal) babánknál rendszeres véres székletet tapasztalunk, mely kis mennyiségben, pontszerűen vagy nyálkás ill. zselés formában jelenik meg. A babánk szépen hízik, már több, mint 6 kg, láza nincs, hasa nem puffadt, élénk, jó az étvágya. A véres széklet már a kórházban jelentkezett, ahol székletvér és széklet vizsgálatokat is végzetek és minden negatív lett. Ezek után vizelet és ismételt székletvizsgálatok, ill. UH vizsgálatok (bél, és hasi szervek), vérvételek következtek, ahol szintén mindent rendben találtak. Így gasztroenterológiára küldtek, ahol, mivel kizárólag anyatejet kap, teljes tejmentes diétát írtak elő az anyukának. Több, mint 3 hónappal a diéta után sajnos továbbra is rendszeres a véres széklet.
Kérjük szíves segítségüket, hogy Önök szerint milyen vizsgálatra érdemes még elmenni, ill. milyen betegségre lehet következtetni.

Válaszukat köszönik a szülők.
2011. 01. 24. | 22:06

Kedves Kérdező!
Ebben az életkorban leggyakoribb a szülői tejfogyasztás okozta eltérés, ha nem fertőzéses a probléma, de lehet, hogy K vitamin hiánya van a babának, ha nem kap K-vitamint. Mindenképpen azt javasolnám, hogy menjenek ismételten vissza a gastroenterológiára és beszéljék meg a panasz fennállását. Kicsi a valószínűsége, hogy béltükrözést kelljen készíteni, de azzal is tovább lehet lépni, ha minden kötél szakad.
Összességében véve mindenképpen gyermek gastroenterológiai szakrendelés ismételt felkeresését javaslom.

Orvosszakértő 2011. 01. 26. | 10:37
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close