Csecsemő túlsúly

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kisfiunk három és fél hónapos, 3170 g-mal született, de most már 7,5 kilós. Mivel nehezen indult be az anyatej, tápszerrel pótoltuk az étkezéseket. Egy hónapig próbálkoztunk azzal, hogy csak kevés tápszert kapjon (kevesebb mint 150 g/testsúly kg összes táplálék bevitel). Ebben az időszakban heti súlygyarapodás 110-150 g volt. A második és harmadik hónaptól viszont megkapta a gyerekorvos által javasolt 150 g/testsúly kg-os mennyiséget. Ezzel a baba 350-400 g-okat hízott hetente. A túl gyors gyarapodástól és a túlsúlytól megijedtünk, és egy másik gyerekorvos javaslatára most fogyókúrázunk. Csak napi 800-850 g-ot eszünk, szemben a 150 g/kg-os szabály szerinti 1125 g-mal. Mindezt 1,5-2 óránkénti szoptatással és némi pótlással (kb. 250 g / nap) érjük el. Így a baba tulajdonképpen soha nem igazán lakik jól, de még így is heti 230 g körül hízik. A fenti diétát két hete csináljuk, de aggódunk, hogy ártunk vele.

Kérdés, hogy ezzel a mennyiséggel nem okozunk-e problémát a fejlődésében (idegrendszeri, testi)? A baba jelenleg szinte folyamatosan éhes, valószínűleg emiatt napközben csak cicin tud elaludni és akkor sem alszik többet 30-40 percnél, játék közben türelmetlen, nyűgös. Igaz ugyan, hogy éjjel 11-kor kap 100 g pótlást és attól jól alszik kb. 3-ig. A bőrét is egy kicsit száraznak látjuk. Lehet, hogy nem jut elég folyadékhoz ezzel a mennyiségű táplálékkal? A teát sajnos nem nagyon fogadja el, max. napi 80-100 ml-t tudunk beleerőltetni.

Okozhat-e a mostani túlsúly későbbi problémákat, pl. elhízást gyerekkorban?

Érdemes-e ebben a helyzetben elkezdeni a hozzátáplálást?


2011. 04. 17. | 20:26

Kedves Kérdező!
Gyermekük testsúlya valóban meghaladja a korátlagot! Az ilyen korú csecsemők esetében az etetések közti minimum 3 órás szünetet ajánlott betartani! A csecsemő “folyamatos éhségérzetét” az etetések közti egyéb folyadék (babavíz, cukor nélkül elkészített tea) enyhítik. A tápszerrel (is) táplált babák esetében 4 hónapos kortól megkezdhető a hozzátáplálás, mely gyermekük esetében is ajánlott, így nagy mennyiségű tápszer helyett elfogyasztott pl. gyümölcspép jótékony hatású. A “fogyókúra” természetesen nem ajánlott, a gyermek egészséges testi és mentális fejlődés érdekében. A csecsemő és kisgyermekkori túlsúly meghatározó a gyermek további alkatát illetően.

Orvosszakértő 2011. 04. 21. | 23:14
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close