Tompa látó-e a csecsemő

Orvos válaszol rovat
Tompa látó a férjem az egyik szemével. Született egy hónapja egy kisbabánk. Nagyon aggódom, hogy vajon a kicsi örökölte-e ezt a betegséget. Egy hónapos babánál meg tudom állapítani, hogy egyáltalán lát-e a gyerekem?
2011. 08. 30. | 22:23

Ilyen korú babáknál még a párhuzamos szemállás nem lehet követelmény. Igyekeznek megtanulni párhuzamosan tartani a kis szemüket, de nagyon gyakran szétúszhatnak, bekancsalíthatnak főleg lázas állapotban, fáradtan, éhesen vagy éppen jóllakottan. Fontos a fényforrás követése, figyelni, hogy a lámpát próbálja-e nézni, követni a tekintetével. Fontos az is, hogy a pupilla területéből visszaverődött fény milyen – vörös-e vagy fehér.
Visszatérve a kérdés első felére: tompa látás nagyon sok minden miatt kialakulhat! Ezek egy része örökölhető, más részük nem.

A lényeg, hogy a kicsi agya nem kap megfelelő információt, éles képet az egyik szem felől. Az ok lehet, kancsalítás, szemüveg igény amit nem észleltek, veleszületett szürkehályog, üvegtesti elváltozások stb. A férjénél kialakult tompa látás oka alapján lehet eldönteni, hogy mennyi idősen kell elvinni az apróságot feltétlenül a szemészetre. A tompa látás az októl szinte függetlenül a gyerekek 7-8 éves koráig jelentősen javítható (kivételek mindkét irányba mindig vannak).

Orvosszakértő 2011. 09. 04. | 17:22
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close