Csecsemőtáplálás, székletürítés

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Kisbabánk 3 hónapos kisfiú. Naponta kb. 5x szopizik, de mivel csak napi 3 dl az összes anyatejem, a többi igényét háztól hordott anyatejjel pótolom, estére pedig már tápszert kap. Egy nap összesen kb. 600 -700 ml-t eszik meg tápszerrel együtt. Tápszerből este kb. 3 óra alatt képes megenni 220ml-t is. Az éjszakát átalussza.
Először reggel 7-8 órakor szopizik, ilyenkor saját tejemből általában 100 ml-t, majd 11 órakor kér újra enni, ilyenkor megeszik szintén saját meg idegen tejből 100-110 ml-t, legközelebb du. 2-kor eszik saját tejből 50ml plusz idegen tejet, majd 5-kor saját kb. 40 ml tejet meg idegen tejet, este fél nyolckor saját 30ml tejet és ezután kap tápszert, amiből akár megissza a 220 ml-t is.
Szeretném megkérdezni, hogy érdemes lenne-e este csak idegen tejet adni neki tápszer helyett, mert nappal keveset alszik összesen kb. 3, 3 és fél órát, így nem sokat tudok pihenni nappal, mert ilyenkor végzem el a házimunkákat gyorsan? Átaludná-e az éjszakát csak anyatejjel is?
Még egy kérdésem lenne! Nagyon szeles és büdöseket pukizik egész nap, székletét is nehezebben üríti, mindig erőlködik. Két-három naponta van széklete.
Mit tegyek a szelesség ellen és hogy könnyebben legyen széklete?
2011. 12. 30. | 10:35

Kedves Kérdező!

Ha így beállt a baba napi ritmusa, nem hiszem, hogy megváltozna ez attól, ha a tápszer helyett anyatejet kapna, bár ha van rá lehetőség, kívánatos a tápszer helyett anyatej adása. A kicsinek adjon napi fél ampulla Lactiv Babyt egy hétig, ha erőlködik, fektesse hasra, masszírozza a gyermek hasát óvatosan.

Orvosszakértő 2012. 01. 02. | 13:35
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close