Csecsemőkori bőrproblémák

A csecsemők bőre sokkal érzékenyebb, mint a nagyobb gyermekeké vagy a felnőtteké, így erre a korosztályra speciális bőrgyógyászati problémák jellemzők.

A következőkben a csecsemőkorban leggyakoribb bőrgyógyászati problémákról és ezek felismeréséről olvashat, de cikkünkben a kezeléssel kapcsolatban is hasznos tanácsokkal szolgálunk.

A koszmó

A koszmó a seborrhoeás, azaz a faggyú túltermelődésével járó bőrgyulladás, mely leggyakrabban a fejtetőn és a kutacs tájékán alakul ki. A zsíros felrakódás a szemöldökön és a homlokon is előfordulhat. A gyulladás az élet első három hónapjában jelentkezhet, a probléma alapja, hogy fokozódik a faggyúelválasztás, és sárgás-fehéres tapadós pikkelyes lerakódások képződnek. A felrakódás lekaparható, alatta a bőr nedvedzhet, sebes és vörös lehet. A koszmó általában néhány hét alatt helyrejön. Segíthet a felrakódás olajjal való fellazítása, vagy a fejbőr dörzsölgetése erősebb sörtéjű kefével. A gyógyszertárakban, drogériákban speciális koszmó elleni olaj vásárolható. A csecsemő haját heti egy-két alkalommal érdemes megmosni, lehetőleg bőrsemleges, kifejezetten a babák számára kifejlesztett samponnal.

Az atópiás dermatitis

A gyermekkor egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége. Alapvetően a bőrszárazság és a fokozott érzékenység, illetve a viszketés következtében fellépő vakarás okozza a tüneteket. A tünetek az arcon és a végtagok hajlító felszínén jelentkeznek leginkább. A gyermekek bőre a felnőttekéhez képest sokkal vékonyabb, sérülékenyebb. Kevésbé működnek a faggyúmirigyek, és a kórokozókkal szembeni fogékonyság is fokozottabb. A betegség kialakulásában a genetikai hajlam, a nem megfelelő bőrápolás, a fizikai és az emocionális stressz is szerepet játszik. Egyes fertőzések, például felső légúti hurutok, emésztőszervi fertőzések hatására a tünetek rosszabbodni szoktak. A betegség kínos viszketést okoz, mely a gyermeket vakarásra ösztönzi, a vakarás pedig tovább rontja a bőr állapotát, sőt fertőzések kialakulásának kedvez.

A kezelés alapja a bőr hidratálása, visszazsírozása, megfelelő fürdetőszerekkel, krémekkel a betegség jól karban tartható. Amennyiben a hidratálás önmagában nem vezet célra, szteroid tartalmú kenőcsök, krémek adása jöhet szóba. Alkalmazhatunk immunmoduláns szereket is, melyek segíthetnek kiváltani a szteroidokat. Szintén használhatók viszketéscsillapító szerek, hiszen a vakarás csak tovább rontja a tüneteket. Nagyobb gyerekeknél a fényterápia és a pszichés vezetés is fontos szereppel bír a kis betegek gyógyulásában.

Dr. Csuth Ágnes


close