Szemészeti probléma

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

A kisfiam négy hónapos. Már egy ideje azt vettük észre, hogy nem figyeli a tárgyakat, nehéz vele megtalálni a szemkontaktust.
Elvittük gyermekszemészhez, aki a következő diagnózist állapította meg:
Motillitas: strab conv od, horizontalis nystagmus ou. Nem fixal, renyhe pupillareakciók. Szemf mydr. od pupillan coloboma látható, alul záródás elmaradt. Os: ovoid, de épnek tűnő pupilla. VEP vizsgálatra előjegyeztük.

Kérdésem az lenne, hogy mit jelentenek ezek a mondatok? Lehet-e azt tudni, hogy milyen mértékű a károsodás, hogy mennyire fog látni a jobb szemével?
Köszönettel: ...
2011. 04. 01. | 14:17

Kedves Kérdező!

Ilyen picurkák esetén csak a műszeres objektív vizsgálatok nyújthatnak választ a kérdésekre. Erre való a VEP (az EEG-hez hasonló vizsgálati eljárás) vizsgálat pl., mely során a kis fejre illesztett elektromos elvezetésekkel rögzítik a „látási inger” felvillanó, világító négyzetek stb. által kiáltott válaszokat. A leírás alapján több eltérés észlelhető a kisfiúnál: szemtekerezgés, jobb szem kancsalítása. Sajnos a fixáció hiánya (nem figyeli a fényt, a tárgyakat amit Önök is észleltek) nem túl biztató, de még nagyon sokat fejlődhet. A jobb szem szemfenéken a szembogár tágítása után a látóidegfő alsó részének fejlődési rendellenességét, záródási hiányát írták le. A bal szemen épnek tűnik a látóidegfő. A tervezett vizsgálat eredménye után lehet, majd többet tudni a későbbi lehetőségekről, az esetleges károsodás mértékéről. Addig is jó egészséget kívánok, és sose felejtse el a gyerkőcök fantasztikus dolgokra képesek!

Orvosszakértő 2011. 04. 05. | 10:20
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close