Csecsemő tudnivalók

A csecsemőkor a gyermek megszületését követő 1. hónaptól kezdődik és 1 éves korig tart. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a csecsemőkről a baba fejlődésétől kezdve, a szoptatáson át, a mozgás fejlődéséig.

Hogy mi mindent kell tudni a táplálásról, a mozgás, a kognitív funkciók és a beszéd fejlődéséről, az alábbiakban részletezzük.

Az egészséges csecsemő arca rózsás, míg feje a testéhez képest nagy. Az egészséges csecsemő agykoponyáján két kutacs tapintható: az elülső nagykutacs a 7. és 19. hónap között záródik, míg a hátulsó kiskutacs 4 hónapos korra záródik. Arányai mások, mint egy felnőtté: törzse hosszabb, végtagjai rövidebbek. Szíve szaporábban ver (94-175 szívverés/perc), légzése is gyorsabb (40-60/perc.).

A csecsemő táplálása és a fogak

Az ideális az anyatejes etetés, ez a baba mind mennyiségi, mind minőségi igényeit kielégíti. A bélrendszer érettségéhez, immunrendszeréhez ez idomul a legjobban. Mivel a kívánatosnál kevesebb benne a D- és a K-vitamin, ezt kell pótolni.

Eleinte hadd szopjon a baba igénye szerint, majd 2-3 óránként. Ezt a kicsi magától is jelzi. Nálunk 6 hónapos korig semmilyen egyéb táplálékot nem javasolnak, még vizet vagy teát sem. Ha nincs anyatej, akkor kell tápszerhez nyúlni. Speciális igényekre létezik különböző tápszer: allergiás anamnézis esetében hipoallergén, reflux esetén antireflux készítmények kaphatók. Anyagcsere-beteg csecsemőknek diétás tápszert árulnak.

Rátáplálás

Fejlettség függvényében 80-120 kcal/tskg a baba kalóriaigénye, folyadékból pedig 120-150 ml/tskg mennyiséget kell számolni naponta. A mai ajánlások szerint 4 és 6 hónapos kor között kínáljuk először a kicsit gyümölccsel, főzelékkel. A tehéntejet el kell kerülni csecsemőkorban, a lisztes ételeket pedig az első 8 hónapban.

A kisbabák gyakorlatilag minden etetés után telerakják a pelenkájukat, ez fokozatosan egyre kevesebb alkalom lesz. A napi rendszeresség a székletürítésben jellemző.

Baba súlynövekedése

Ha mindent megkap a szervezet, akkor a kicsi a születési súlyát hat hónapos korára megduplázza, az első születésnap idejére pedig háromszorozza. A kisbaba hat hónapos koráig 500-800 grammot hízhat, a második félévben kicsit kevesebbet, 300-500 grammot. Élete első évében még 2 centit is nőhet egy hónapban, az első születésnapján egy gyermek nagyjából 75 centi magas.

Tejfogak kibújása

A tejfogak kibújása nagy szórást mutat. A legtöbb gyermeknél az 5. hónapban kezdődik és 2-2,5 éves korra jelenik meg mind a 20 fogacska. A sorrend általában ez: a középső, ezután a szélső metszők (először alul, majd felül), első őrlők, a szemfogak, végül a hátsó őrlők (nagyjából egyszerre lent és fent).

Finom- és nagymozgások alakulása

A testi fejlődéssel együtt a finom és nagymozgások, a kognitív, nyelvi funkciók is érnek, a csecsemő pszichoszociálisan fejlődik.

Finommozgások alakulása: 1-4 hónapos korban a baba tenyerét nyitogatja, az odaadott játékot megmarkolja. 3-5 hónapos korban jól eljátszik kezei figyelésével, a játékok után nyúl. Élete 5.-7. hónapjában már egyik kezéből a másikba rak át dolgokat. Mindent a szájába vesz, így gyűjt információt a külvilágról. 8-12 hónapos korban már képes a tárgyakat elengedni. Kis mutatóujját tudja használni, csippentve fog, kézzel eszik, majd a kanállal is próbálkozik. Már a labdát is el tudja rúgni, egy –egy ruhájától egyedül is megszabadul.

Nagymozgások alakulása: először, 1-4 hónapos korban még az összerendezetlenség jellemzi a baba mozgását és a behajlított végtagok. Később képes a fejét fokozatosan, egyre jobban kiemelni, alkarjára támaszkodik. A végtagok mozgásai harmonikusabbak, majd fejecskéjét határozottan tudja tartani. 5.-7. hónapjában érdekes dolgokat fedez fel: lábujjait szopogatja, a hasáról a hátára fordul, majd vissza. A hason lévő baba karjai segítségével felnyomja magát, egyedül, határozottan ül. 8-12 hónapos kora között négykézlábra áll, mászik, emellett stabilan ül, áll és egy kis támogatással jár is.

Kognitív képességek fejlődése

A csecsemőt körülbelül 3 hónapos korig az arcok nagyon érdeklik: nagyjából 20 centire lát jól. A kicsi utánozza a mimikát, édesanyja hangját és illatát már felismeri. A különböző ízek között tud különbséget tenni. Ami neki kellemes volt, azt újra elő tudja idézni: ilyen az ujjszopás. 180 fokos szögben követi a mozgó tárgyakat. Amit elér, megütögeti.

A hat hónaposnál fiatalabb kicsi logikája szerint amit ő nem lát, az nincs is. 7-12 hónapos korára felfedezi, hogy a dolgok akkor sem tűnek el, ha nem látja őket. Ezt tükrözi a „kukucs játék”: örül, ha a vele játszó ember újból láthatóvá válik.

Követi a leesett tárgyak útját és szívesen utánozza a látott gesztusokat. Két tárggyal képes játszani. Első szülinapja környékén a tárgyakat rendeltetésszerűen próbálja használni. Most már nem elég a letakarás: azonnal rájön, mi van a kendő alatt.

Beszéd- és pszichoszociális fejlődés

Nyelvi fejlődés alakulása: Élete első három hónapjában hangokra összerezzen, sírása még differenciálatlan. 2 hónaposan a gőgicsélés első hangjaival szerez örömet a szülőknek. Ezek főként elnyújtott magánhangzók (ááá, óóó, úúú), néha torokhangokkal is kiegészítve (giii). 4 hónapos már hangosan nevet játék közben. Megkezdődik az egyre bővülő hangzókészlettel tarkított intenzív gagyogás. A baba 6-10 hónapos kora között már hangsorokat ismételget (da-da-da). Majd ezek fokozatosan kéttagúak lesznek, értelmes szavakat alkotva (mama, baba, papa). A nevére már figyel, Ha tiltunk valamit, vagy egyszerű dolgokra kérjük, megérti. Első születésnapja környékén kiejti az első, tudatosan alkotott szavait, még többet megért. Ekkor még jelen van a halandzsa is.

Pszichoszociális fejlődés alakulása: 1-3 hónapos korban az arcokat figyeli, mozgásukat is követi. Édesanyja hangja is vigaszt nyújt, lehet a szemébe nézni, tartja is a szemkontaktust. Mosolyra mosollyal reagál, beszédre is hangot ad. A 7-9 hónapos baba elkezd félni az idegenektől. Ekkor tapasztalható a szeparációs szorongás, azaz a csecsemő észleli a különbséget édesanyja hiánya és jelenléte között). A 9.-12. hónapban kedvenc szórakozása a „kukucs-játék”, nagyon szeret a középpontban lenni.


close