Szorulás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
7,5 hónapos fiunknak (természetes szüléssel, ikerpár egyik tagja) székletürítése szerintünk nem normális. Napi rendszerességgel van széklete, de kb. egy hüvelykujjnyi, esetleg kicsit több és elég száraznak tűnik, állaga homogén, nem darabos. Azonban ezt is nehezen szüli meg. Nagyobb mennyiség csak jó esetben hetente egyszer sikerül, igaz akkor a háta közepére is kerül!
Hozzátáplálás megkezdése előtt is relatív ritkán 2-4 naponta volt széklete, de rendszeresen. A hozzátáplálás óta a fent leírtakra változott.
Lázmérőzés nem segít, fel sem veszi, Levolac-ból csak a hashajtós adag segít, és az sem mindig. Fél glicerines kúp úgy jön ki belőle 2-5 perccel később eredmény nélkül, ahogy bement.
Anyatejet kap napi három alkalommal összesen kb. 400ml-t. Tápszert négy étkezéshez 100-150ml/ étkezés. Délben már kapja a krumplis, céklás, sütőtökös pürét. Uzsonna általában gyümölcs püré barack, alma, szilva. Mennyiség kb. 6 kiskanál. Egyéb folyadék a tápszer és anyatejen kívül naponta kb. 100ml babavíz.
A gyermek folyamatosan jó kedélyű, mozgékony, érdeklődő, étvágya van, egyáltalán nem sírós, hasfájás talán sosem volt, láthatóan rendkívül élvez mindent.
Kérdésem, hogy a fent leírtak alapján kell-e gondolnunk székrekedéses problémára, ill., hogy a jelenség normális-e. Esetleg milyen javaslata van, hogy a székletürítési ciklus ne ilyen féloldalas legyen.
Segítségüket előre is köszönöm.
2011. 03. 18. | 18:08

Kedves Kérdező!
A gyermeke táplálása teljesen megfelelő, elmondása szerint a kisfiú szépen fejlődik. Székrekedés esetén javasolt laktulóz tartalmú készítmény (a dózis fokozatos emelésével!) rendszeres alkalmazása, mellé probioikum szedése.
Elhúzódó és kifejezett panaszok esetén gyermek-gasztroenterológiai szakvizsgálat indokolt!

Orvosszakértő 2011. 03. 21. | 22:07
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close