Neurológia, csecsemő nyakferdülés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt doktornő/doktor úr,
A kislányomnak 3 hónapos korában elferdült a nyaka (a bal felére). Voltunk vele neurológusnál, és mivel éppen meg volt hűlve, azt mondták, hogy biztos gyulladásos alapon ferdült el (Nurofent kapott). Tornáztatták a kórházban, és egy hét alatt helyrejött. Rá két hétre, amikor sem ő sem más a családban nem volt meghűlve újra elferdült a nyaka ugyanabba az irányba, viszont ezúttal magától elmúlt kb. 7-8 nap alatt. Rá kb. 2 hétre ugyancsak elferdült, ekkor a nagyobbik kislányom meg volt hűlve, ugyancsak 7-8 nap alatt magától helyrejött. Fokozatosan ferdül el és fokozatosan jön helyre. Persze minden alkalommal voltunk neurológusnál, vért is vettek, MRI-t is készítettek, mivel többször a tejcsi is visszajön neki endoscopiát is végeztek - minden eredménye jó lett. Úgy tűnt, hogy ötlet hiányában felírták, hogy 1-es fokozatú refluxa van - Sandiffer szindrómára hivatkozva - 1 hónapos kezelést írtak fel - Nexiumot kapott. Egy hét kezelés után rettenetes gyomorfájása és székrekedése lett. Abbahagytam a kezelést (az orvost értesítettem, de szerinte nem az orvosságtól lett rosszabbul) és pár napon belül helyrejött a gyomra. Most 5 hónapos és 1,5 hetes, újra elferdült a nyaka. Nagyon meg vagyok ijedve, úgy látom hogy az itteni orvosoknak fogalmuk sincs mitől ferdül el a nyaka, teljesen tanácstalanok vagyunk. Sem interneten, sem a környezetünkben nem találtunk hasonló esetet. Nagyon megköszönnénk ha útba tudnának igazítani minket. Máskülönben anyatejes korának megfelelően fejlett baba, problémamentes volt a terhesség, és a szülés is (második császármetszéses szülés - 10-es Apgar).
2012. 02. 11. | 19:06

Én mindenképen megnyugtatónak tartom azt, hogy az MR-n eltérés nem volt (bár azt nem tudom, hogy az MR a nyakról vagy a koponyáról készült, esetleg mindekettőről), mert ez a daganatot kizárta. Az nagyon gyakran fordul elő, hogy egy csecsemőnek hurutus betegség esetében elferdül a nyaka, és rendbe is jön. Azzal nem találkoztam, hogy ez a tünet ilyen gyakran visszatérjen, de láttam én is olyan csecsemőt, akinél a reflux igen bizarr szem-és fejmozgásokat okozott. Gondolom, Önöknél a légúti fertőzések okozhatják a ferdenyakúságot (orvosi neve torticollis). Ha kizárták a daganatot, más félnivaló nincs (egy jó Fül-Orr- Gégészeti vizsgálat mindenképen indokolt, de ez, gondolom, már megtörtént).
Én ebben a hideg télben az ön esetében sehová nem vinnék egy egészséges csecsemőt ezzel a panasszal, és negativ MR-el. Ha májusig nem múlna el a ferdüléses hajlam, és még mindig aggódnak, akkor kérhetnek vizsgálatot a Debreceni Klinika gyermekneurológiai szakrendelésén, ami közel 30000 Ft, az MR 70000 Ft (Segítő Jobb az ilyen eseteken nem téríti meg).
Remélem, sikerült egy kicsit megnyugtatni önöket!

Orvosszakértő 2012. 02. 13. | 11:22
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close