Kéz ökölben tartása

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Unoka öcsém 8 hetes a körzeti orvos szerint neurológushoz kell vinni mert ökölbe tartja a kezét, szeretném tudni, hogy ön szerint ez baj vagy sem? Elég sűrűn bandzsít ez okoz problémát vagy majd elmúlik?
2012. 05. 18. | 20:02

Kedves Kérdező!
Gyermekorvosa jól képzett és körültekintő: valóban érdemes egy csecsemőt megvizsgáltatni gyermekneurológussal, még akkor is, ha nincs komolyabb tünete. Egy speciális vizsgálattal ki lehet szűrni, hogyha esetleg van valami enyhe rendellenesség a központi idegrendszer fejlődésében. Mert ha igen, akkor ez jól kezelhető ilyen korán, és a gyermek fejlődését jó mederbe lehet terelni.
Ha viszont nem történik gyermekneurológiai vizsgálat, és van valami minimális rendellenesség, akkor az idegrendszer fejlődése kóros irányban indul el, és a gyermek mozgásfejlődése megtorpan. Súlyosabb esetben bénulás, enyhe esetben dyslexia, dyscalculia lehet a következmény. Sok országban szokás megvizsgáltatni a csecsemőt gyermekneurológussal az első hat hónapban(kezelni hatékonyan csak 7 hónapos koráig lehet). Remélem, a vizsgálatmegnyugtató eredménnyel zárul, mert a panaszolt tünet lehet kóros és lehet ártalmatlan is, ezt majd a szakember eldönti!

Orvosszakértő 2012. 05. 21. | 23:56
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close