RSV-fertőzés

Az RSV (respiratory syncitial virus) egy a légúti megbetegedésekért felelős fertőzés. Van, hogy tünetmentesen vagy egészen jelentéktelen tünetek jelentkezésével lezajlik (gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt), de súlyos szövődményei is lehetnek.

Az RSV-fertőzés leggyakrabban tünetmentesen lezajlik, három éves korára sok gyerek átesik rajta.

Az enyhe megbetegedés hasonló tüneteket produkál, mint egy közönséges nátha, tehát orrfolyással, tüsszögéssel, esetleg enyhe hőemelkedéssel jár. Télen és kora tavasszal járványt okoz, de a legtöbb ilyen esetben ki sem derül, hogy RSV-ről van szó, hiszen náthának vagy influenzának hiszik. (A kezelése is ehhez hasonlóan zajlik.)

RSV súlyosabb tünetei

Súlyosabb esetekben a beteg már tapasztalhat elesettséget, gyengeséget, köhögést, általános nehézlégzést és asztmatikus légzést. Kisgyerekeknél, különösen azoknál, akik koraszülöttek voltak, tüdőgyulladást vagy hörgőcskegyulladást okozhat, így komoly kockázatokkal jár, és akár kórházi kezelést is igényelhet.

A betegség enyhébb lefolyása esetén a pontos diagnózisig általában el sem jutnak az érintettek, viszont súlyosabb esetben különböző képalkotó vizsgálatok (röntgenfelvétel a mellkasról, illetve az arcüregről és a homloküregről), és vérvétel segítségével biztosra lehet menni.

Kire veszélyes az RSV-fertőzés?

Az RSV súlyosabb esete gyakrabban fordul elő kisgyermekeknél és öregeknél, különösen a koraszülött gyerekek veszélyeztetettek. Ezekre a gyerekekre azért jelent nagyobb kockázatot, mert a légzőszerveik esetleg nem fejlődhettek ki rendesen. Ugyanilyen okoknál fogva a különböző tüdőfejlődési rendellenességekkel küzdők szintén nagyobb kockázatokkal számolhatnak.

Ezen kívül az RSV-fertőzés súlyosabb lefolyására hajlamosít kisgyerekeknél a koraszülöttségen kívül, ha két hónaposnál fiatalabb korban kapja el a betegséget, nem szoptatják, vagy passzív dohányzásnak van kitéve. Az RSV ellen létezik védőoltás is, amelyet bizonyos szigorú feltételek teljesülése esetén ingyenesen is igénybe lehet venni.


close