Csecsemő széklete

A csecsemő széklete újszülött korban teljesen más színű és állagú, mint később. Az első időszakban evés közben, vagy az után is ürítenek a csecsemők.

Az újszülöttek életük első napján meconiumot (magzatszurok) ürítenek. Ez az első széklet, amely lényegesen különbözik a későbbiektől. A meconium színe sötét, zöldesfekete színű, és tömöttebb állagú.

Ezt a székletet a szoptatott csecsemőkben néhány alkalom után, amikor is a babák átmeneti székletet produkálnak, az anyatejes széklet váltja fel. Az egészséges, normális mennyiségű anyatejet – és kizárólag azt – kapó csecsemő széklete aranysárga, kenőcsös állagú és jellegzetes illatú.

Az első időszakban még többször is ürítenek a babák székletet, leginkább evés közben, vagy az után. Ahogy telik az idő, a csak szoptatott csecsemőknél előfordul, hogy nincs minden nap széklet. Ha azonban a jelentkező székletek ugyanilyenek és a gyermek panaszmentes, nincs teendő.

Ha emésztési zavarok lépnek fel, a normális anyatejes széklet jellege megváltozik. Ilyenkor a széklet túrós, híg, zöldes színű lehet. Ha ilyet látunk, mutassuk meg a gyermeket orvosnak. Különösen igaz ez arra az esetre, ha a székletben vért, vagy véres nyálkát fedezünk fel.

Amikor még csak egy-egy kisadag kiegészítő ételt kap a baba – pl. almareszeléket – a székletben ennek nyomai látszhatnak, néha megijesztve a szülőt.

Akkor, amikor egyre több ételt kap a baba az anyatejen kívül, a széklet állaga, színe és szaga is közelíteni fog a későbbi életkorban észleltekéhez.

A csecsemőtápszert kapó babák széklete inkább az idősebb csecsemőkéhez hasonlít. Ilyen gyermekeknél fontos, hogy a tápszert megfelelően készítsük el, a dobozon található útmutató szerint és mindig frissen. Ellenkező esetekben a romlott tápszer súlyos hasmenéses betegséget is előidézhet.


close