Csecsemő alvásigénye

A csecsemő alvásigénye nagy. Csecsemőkorban az alvás a gyermek napjának jelentős hányadát kiteszi, ez fontos idegrendszerének éréséhez, a növekedéséhez.

A csecsemő fejlődése során minden korszaknak megvan a saját alvásigénye, minden gyermek alvásigénye más, tehát az „átlagtól” eltérhet.

Kezdetben 15-20 óra alvás

Az újszülött napi 16-18 órát alszik, az 1 hónapos baba is sok időt, akár 18-20 órát is alvással tölt és általában csak etetésekkor ébred fel, valamint pelenkázás, fürdetés idején. A második hónap végére, ahogyan érdeklődést kezd mutatni a külvilág iránt, már pár órát eltölt ébren, napi 15-16 órát alszik.

Alvászavarok kezdete

Ekkorra többnyire kialakul a csecsemő napirendje, és egyúttal megjelenhetnek az alvászavarok is. Sok csecsemő „fordított alvó”, azaz nappal ugyan sokat alszik, éjszaka azonban ébren van, sír. Ennek magyarázata, hogy a csecsemő nappali alvással védekezik az ingerek sokasága ellen, a sötét, csendes éjszakában ellenben ingereket keres.

Alvásigény csökkenése

A csecsemő fejlődésével együtt az alvásigény is csökken. Féléves korukban már csak 14-15 órát, egyévesen pedig 12-14 órát alszanak. Különbség van abban is, hogy a csecsemők mennyit alszanak egyhuzamban. Az újszülött csupán néhány órát, egy féléves csecsemő azonban 8-10 órát is alhat egyszerre.


close